Pochod za ľudské práva

10.12.2003 Celý región

10. december je Medzinárodným dňom ľudských práv lebo práve 10. decembra 1948 Valné zhromaždenie OSN prijalo a vyhlásilo rezolúciu číslo 217A. Všetci ju pozn...
10. december je Medzinárodným dňom ľudských práv lebo práve 10. decembra 1948 Valné zhromaždenie OSN prijalo a vyhlásilo rezolúciu číslo 217A. Všetci ju poznáme ako Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. Je to najuznávanejší a najvýznamnejší dokument, ktorý sa týka ľudských práv.

Prijatie znamenalo veľký krok dopredu vo vývoji ľudstva, hlavne preto, v akej situácii sa svet v tom čase nachádzal. Po II. svetovej vojne si ľudia povedali jednoducho dosť a spísali práva, ktoré patria každému človeku na Zemi bez toho, aby si ich musel kupovať alebo zaslúžiť! Vo forme Medzinárodných paktov sú predstavitelia všetkých krajín povinní zodpovedať za dodržiavanie ľudských práv vo svojej krajine.

Amnesty International a iné organizácie - ľudskoprávne ale aj environmentálne, takisto ako aj jednotlivci po celom svete oslavujú tento deň rôznymi spôsobmi. Irene Khan - generálna tajomníčka Amnesty International trávila tento deň v roku 2001 v detskom utečeneckom tábore na afgánskych hraniciach.

Aj prešovskí aktivisti a sympatizanti Amnesty International sa rozhodli osláviť tento deň...a to pochodom za ľudské práva. Začne sa o 15,00 hod v parku pri mariánskom súsoší, zasiahne celé centrum, bude trvať asi 45 - 60 minút. Je to overená a rozšírená pokojná forma upozornenia na význam tohto dňa. Náš pochod v Prešove bude mať ale polyfunkčný charakter. Chceme jednak osláviť 55. -té výročie prijatia VDĽP, ale chceme ľudí aj viac otvoriť tejto téme, pretože si myslíme, že ľudia si ani neuvedomujú aká situácia v oblasti ľudských práv na svete panuje. Respektíve si myslia, že sa s tým nedá nič robiť. Čo v mnohých prípadoch nie je vôbec pravda.
Amnesty International je najväčšia ľudskoprávna, nezávislá, nepolitická organizácia, ktorá sa zaoberá ochranou ľudských práv. Bojuje proti mučeniu, nespravodlivým súdnym procesom a trestom, mimosúdnym popravám, trestu smrti a pod. Ide o nenásilnú formu písania listov, výziev a podpisovaní petícií. Je to neuveriteľné, ale v mnohých prípadoch tlak verejnosti dokáže zachrániť život! Amnesty International od svojho vzniku v roku 1961 vyriešila takto vyše 40 000 prípadov. Za svoju činnosť získala v roku 1977 Nobelovu cenu za mier. Dnes má Amnesty International 1 500 000 členov po celom svete a členom sa môže stať každý. Amnesty International podporujú nositelia Nobelových cien - Albert Schweitzer, Dalajláma, ale aj rôzne celebrity - členmi sú napríklad celá skupina U2, Alanis Morrisette, Radiohead, Annie Lennox, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Sting, Suzane Vega a ďalší.

Ľubomír Matej
 

Vyberte región